Published on januari 25

Joris van der Heijden over zijn deelname aan de Ondernemersprijs Spanje

Sinds 2017 woont en werkt Joris van der Heijden als Controller for a Day in/vanuit Valencia. Hij ondersteunt grotere MKB-bedrijven in Spanje veelal met buitenlandse leiding op interim-basis een aantal dagen per week of maand bij specifieke projecten gericht op resultaatsverbetering gedurende een periode van 6 maanden tot een jaar

In 2022 nam hij deel aan de Ondernemersprijs. Tijdens ons gesprek deelde hij zijn ervaringen en benadrukte hoe de prijs niet alleen waardering voor de individuele ondernemer en het bedrijf inhoudt, maar ook kansen biedt voor netwerken met andere gedreven ondernemers.

Kun je ons kort vertellen over je bedrijf en wat het uniek maakt in de Spaanse markt?

Als Controller for a Day help ik bedrijven met het toegankelijk maken van de beheersing van hun bedrijf. In Spanje, waar grote bedrijven vaak fulltime controllers hebben, is zo’n rol in het MKB-segment niet vanzelfsprekend. Bedrijven vertrouwen hier veelal op een ‘gestor’ en diverse adviseurs, maar missen vaak iemand die met een strategisch oog naar hun bedrijfsvoering kijkt en verbeteringen voorstelt.

Om een voorbeeld te geven: “Wanneer een salesteam minder tijd kwijt is aan administratieve taken, kunnen ze meer tijd besteden aan verkoop. Een inefficiënt bestelproces met veel handmatige stappen kost tijd. Stel dat sales een bestelling doorvoert, die dan eerst door een aantal mensen gecheckt moet worden, een ander die uit moet printen om vervolgens naar het magazijn te brengen, dan zijn dat natuurlijk veel stappen waar winst behaald kan worden. Dit is niet alleen een schatting; de besparingen zijn concreet, gebaseerd op de verminderde tijdsbesteding en de daaraan gerelateerde loonkosten.”

Voor het starten weet je dus al dat het geld gaat opleveren. Ik voer die veranderingen samen de interne medewerkers één keer door, maar levert het bedrijf blijvend voordeel op voor de jaren daarna. Vandaar het slogan Controller for a Day, Impact for a Lifetime. 

Wat heeft je gemotiveerd om deel te nemen aan de ondernemersprijs in Spanje?

Harry van Heugten, voormalig voorzitter van de Zakenkring Valencia, bleef  aandringen om deel te nemen. Toen ben ik daar kritischer naar gaan kijken of dat voor mij zinvol zou zijn.

In eerste instantie vond ik de exposure natuurlijk interessant, maar daarnaast wilde ik ook graag met andere ondernemers kunnen sparren. Die vibe van ondernemers voel ik zelf sterk  en samen met hen een traject aangaan sprak me enorm aan.

Ook sprak  het me aan om écht kritisch naar mezelf te moeten kijken. Als ondernemer ben je voortdurend in beweging. De ondernemersprijs bood me de kans om even stil te staan, na te denken en te reflecteren. ‘Wat maakt mij daadwerkelijk uniek?’ Inmiddels kan ik deze vragen met meer gemak beantwoorden en heb ik een nog duidelijk beeld van mijn doelen.

Kun je enkele hoogtepunten delen van je ervaring?

Een van de hoogtepunten was het geïnspireerd worden door de verhalen van andere ondernemers. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Wouter Draijer van Solarmente.

Voor mij draait het bij de prijs niet zozeer om het winnen zelf, maar om het blootgesteld worden aan vernieuwende concepten en inspirerende verhalen die met een breed publiek gedeeld worden. Daarnaast is de aandacht die je als ondernemer krijgt natuurlijk een significant pluspunt.

Dus samengevat waren mijn hoogtepunten (1) zelfreflectie, (2) inspirerende verhalen en (3) het uitbreiden van je netwerk, want je komt veel interessante mensen tegen.

Welke voordelen heb je gehaald uit je deelname aan de Nederlandse Ondernemersprijs?

De Ondernemersprijs heeft me ertoe aangezet om bewust na te denken over mijn doelen, ook voor dit jaar.

Normaal gesproken vinden klanten mij vooral via mond-op-mondreclame, maar ik streef ernaar  mijn online presence  te versterken. Ik wil dat grotere MKB bedrijven in Spanje weten dat Controller for a Day  projecten op maat levert met gegarandeerde resultaatverbetering. Als ik mensen spreek, dan begrijpen ze vaak direct wat ik voor ze kan betekenen. Ik wil dat nog duidelijker middels (digitale) storytelling communiceren.

Wat was de tijdsinvestering voor de Ondernemersprijs?

Het mooie aan de prijs is dat het groots wordt neergezet, maar dat het uiteindelijk relatief weinig tijd kost. Het heeft een lange doorlooptijd,dus als je dat terugrekent naar een aantal uur per week, dan valt het reuze mee.

Zo hadden we onder andere een eerste kick-off waar we al werden getriggerd om na te denken over onze pitch, en hadden we daarna gesprekken met de jury in Madrid waar we feedback uit konden halen.

Wat zou je andere Nederlandse ondernemers, managers en starters adviseren die overwegen deel te nemen aan de ondernemersprijs in Spanje?

Doen!

Misschien haal je er hetzelfde uit als ik, maar ik kan je verzekeren dat je er iets zinvols uithaalt voor jezelf en voor je onderneming. Nogmaals, op z’n minst  die zelfreflectie en als bonus versterk je je netwerk in Spanje. In andere woorden, je wordt geïnspireerd om je bedrijf nog beter neer te zetten en wie weet komt er wat business uit.

Dus zeker doen!

Het niet deelnemen zou zowel voor het ondernemersklimaat in Spanje als voor jou persoonlijk een gemiste kans zijn. Zonder jouw deelname blijft jouw unieke concept ongezien

Zou je, naar aanleiding van het thema van dit jaar, voorbeelden kunnen geven van aanpassingen of strategieën die je hebt toegepast om effectief te navigeren binnen de Spaanse zakencultuur?

Voordat ik naar Spanje kwam, heb ik in Latijns-Amerika gewoond. De overstap vanuit Amsterdam daarheen was een behoorlijke cultuurshock. Ik stapte daar ook direct  zakelijk en kwam erachter dat echt alles anders was, vaak onbegrijpelijk en zelfs een beetje ongrijpbaar in het begin. Ik had me destijds niet specifiek voorbereid op de culturele verschillen. Je zou kunnen zeggen dat ik juist die uitdaging opzocht, om mezelf in een compleet nieuwe omgeving te plaatsen en zaken  te doen buiten mijn comfort zone.

Terugkeren naar Europa, naar Spanje was daarna eigenlijk relatief  makkelijk omdat het verschil minder groot was. De Latijns-Amerikaanse  cultuur is een afgeleide van de Spaanse, en sommige van de hobbels die ik daar moest nemen vielen hier in Spanje daardoor eigenlijk wel mee.

Er zijn uiteraard wel culturele verschillen. Mijn insteek daarbij is altijd dat je jezelf moet verplaatsen in de ander. Dit zie ik als de sleutel tot succes. Mijn aanpak is dat ik naast de ondernemer ga staan, en samen te kijken naar het bedrijf en te ontdekken wat beter kan. Dit is vergelijkbaar met het overbruggen van culturele verschillen, vooral omdat ik vaak samenwerk met buitenlandse eigenaren of managers. Ik probeer hun drijfveren volledig te begrijpen.

Ik maak dan de vertaalslag naar hoe we dit kunnen implementeren. Uiteraard doe ik dat wel vanuit een Nederlandse invalshoek. In Nederland zijn we vrij projectmatig, in de zin dat we, wanneer we afspraken maken, daar een samenvatting uit komt met actiepunten per persoon.

Hier in Spanje, en vooral bij kleinere bedrijven, is de aanpak minder direct. Wanneer taken niet op tijd worden uitgevoerd, toon ik naast focus op het resultaat ook  begrip voor de situatie.

Zelf meedoen aan de Ondernemersprijs? 

Tot 1 Maart kan je je inschrijven om zelf mee te doen aan de Ondernemersprijs 2023. De categorieën zijn ondernemer, startup en manager van de afgelopen twee jaar.

De uitreiking zal plaatsvinden op 25 oktober 2024 tijdens de Nationale Business Meeting in Valencia onder leiding van de juryleden: Margriet van Dorp (voorzitter), Harry van Heugten, Erik Vermeulen, en Annebeth Vis.

Meer weten over Controller for a Day? 

Wil je meer weten over wat Joris doet? Bekijk Joris’ introductievideo voor de Ondernemersprijs hier, of bezoek zijn website.