Tambre: Een verhaal van doorzettingsvermogen, waarden en succes in de reproductieve geneeskunde
Kunt u zich vandaag de dag een wereld voorstellen zonder reproductieve geneeskunde? Sinds aan het einde van de 20e eeuw deze revolutie begon is er constant sprake geweest van verdere ontwikkeling. Tegenwoordig is één op de zes koppels wereldwijd onvruchtbaar en heeft de hulp van de wetenschap nodig om een kindje te krijgen. Bovendien stellen we tegenwoordig het moment om moeder te worden steeds meer uit, en dat vormt een grote uitdaging. Al miljoenen mensen zijn geboren dankzij een vruchtbaarheidsbehandeling, wat hoop biedt aan iedereen die ervan droomt om een kindje te krijgen.
Louise en het verhaal van Tambre
Er is een vóór en een na in deze tak van de wetenschap. De geboorte van Louise Brown in 1978, ’s werelds eerste IVF-kind in het Verenigd Koninkrijk, markeert het begin: de deur naar geassisteerde voortplanting werd voor het eerst geopend voor vrouwen en koppels die moeite hadden met het krijgen van kinderen.
In hetzelfde jaar besloot een visionaire gynaecoloog in Madrid zijn leven te wijden aan de reproductieve geneeskunde met de oprichting van Clínica Tambre. Dr. Pedro Caballero Peregrín begon zijn carrière juist op het moment dat geassisteerde voortplanting volop in ontwikkeling was, en maakte van Tambre een baanbrekende kliniek voor geassisteerde voortplanting.
Terwijl de kliniek steeds meer onvruchtbare stellen begeleidde, werd Dr. Caballero in 1988 één van de grondleggers van de eerste Spaanse wet op geassisteerde voortplanting, die wereldwijd tot de meest baanbrekende en vooruitstrevende wetsartikelen op dit gebied behoorde. Hij was ervan overtuigd dat de voortplantingsgeneeskunde zich moest blijven ontwikkelen, en richtte daartoe de eerste spermabank in Madrid op. Kort daarvoor had zijn collega en vriend Simón Marina in Barcelona al de eerste van zulke centra in Spanje opgericht. Dr. Caballero’s streven om deze vorm van geneeskunde verder te ontwikkelen, leidde ertoe dat hij tussen 1998 en 2000 voorzitter werd van de Spaanse Vereniging voor Vruchtbaarheid (SEF), alsmede één van de oprichters van de Spaanse Vereniging voor Andrologie (ASESA).
Groei
Tambre groeide en specialiseerde zich in steeds complexere voortplantingsgeneeskunde. De kliniek, die zich inzet voor maximale naleving van ethische en wettelijke normen, was in 2009 de eerste om een afdeling voor immunologische vruchtbaarheid op te richten. Zo konden zij zich richten op mislukte implantaties, herhaalde miskramen, en aanverwante immunologische problemen.
Maar er kwam een moment dat de groei begon te stokken. Vanaf 2005 vertoonde de kliniek een gestage structurele neergang, met voornamelijk binnenlandse patiënten en privéverzekerden. In 2017 werd de kliniek overgenomen door een groep particuliere investeerders.
Met bijna 15 jaar internationale ervaring in het succesvol ontwikkelen van groeistrategieën voor fertiliteitsklinieken, heeft de Nederlandse CEO, Inge Kormelink, eind 2018 een succesvolle turn-around strategie ontwikkeld om het bedrijf weer terug naar groei en winstgevenheid te brengen.
Met een duidelijke focus op het behandelen van patiënten met complexe IVF problematiek, die met behulp van de meest vooruitstrevende technologieën en gepersonaliseerde behandelingen in state-of-the-art klinieken worden geholpen in eigen moedertaal.
Kormelink’s bedrijfskundige achtergrond, aangevuld met verschillende Masters, maar ook haar persoonlijke ervaring als IVF-patiënt zijn de hoofdlijnen geweest om tot dit nieuwe bedrijfsmodel te komen.
Dit alles met groot succes; met haar aanpak kon ze de structurele achteruitgang al snel een halt toeroepen en de resultaten van Tambre maximaliseren. Innovatie, internationalisatie waren hierbij belangrijke pilaren; inmiddels komt 70% van de patiënten uit het buitenland om zich bij Clinica Tambre te laten behandelen. De kliniek kan zich dan ook vol trots tot de top van de internationale fertiliteitsmarkt scharen en wordt door velen als een voorbeeldkliniek beschouwd.
Steeds uitdagendere gevallen
De missie van de kliniek is gericht op het behandelen van de meest uitdagende vruchtbaarheidsproblemen, het gebruik van geavanceerde medische technieken, en het bieden van persoonlijke zorg. Tambre is gespecialiseerd in geavanceerde reproductieve geneeskunde en beschikt over ultramoderne laboratoria voor in-vitrofertilisatie en andrologie, alsmede een multidisciplinair team. Zo krijgt elke patiënt een nauwkeurige diagnose en een op maat gemaakt, gepersonaliseerd behandelplan in zijn of haar eigen taal. Bij Tambre spreken we Spaans, Nederlands, Engels, Frans, Italiaans en Duits.
De patiënt centraal stellen is de sleutel tot het behalen van één van de hoogste succespercentages in Europa. Een ander belangrijk onderdeel van de groei van Tambre is de recente renovatie van de faciliteiten in Madrid. De gemoderniseerde kliniek is voorzien van comfortabele en privéruimtes, evenals de nieuwste technologie en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) ter ondersteuning van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit helpt de patiëntervaring te verbeteren; zo trekt Tambre patiënten van over de hele wereld aan.
Tambre breidt uit richting de Middellandse Zee
De voortdurende groei van Tambre wordt in de herfst van 2024 bekroond met de opening van een tweede kliniek, één van de grootste in Europa, gelegen aan de Middellandse kust. De nieuwe kliniek heeft een strategische ligging, centraal gelegen aan de prachtige jachthaven van Alicante, op slechts 15 minuten rijden van het internationale vliegveld en op een steenworp afstand van het strand, de zee, leuke restaurantjes, winkels en prachtige pleintjes. Bovendien, het geweldige microklimaat dat voor meer als 300 zonnige dagen per jaar zorgt, draagt bij aan het algemene welzijn van Clinica Tambre’s patiënten.
Een droom die werkelijkheid is geworden en nieuwe hoop voor duizenden mensen die hun wens om een kindje te krijgen in een prachtige omgeving kunnen vervullen.
De koers van Inge Kormelink
Inge Kormelink is met meer dan tien jaar ervaring op het gebied van vruchtbaarheid en een achtergrond in de bedrijfskunde van groot belang geweest voor de ontwikkeling en het succes van de kliniek. Vanuit haar bestuursfunctie heeft ze verschillende groeistrategieën geïmplementeerd om internationale patiënten aan te trekken en zo het aanzien van de kliniek te versterken.
Met een diploma in bedrijfskunde en verschillende masterdiploma’s in internationale bestuurskunde en marketing, heeft Kormelink Tambre geherstructureerd door middel van internationalisatie en innovatie. Haar aanpak heeft de aanhoudende achteruitgang een halt toegeroepen, de resultaten gemaximaliseerd, en een optimaal bedrijfsmodel gecreëerd. Daarnaast heeft zij een kosteneffectief plan ontwikkeld om de groei te verdubbelen door patiënten aan te trekken uit landen met een hoog BBP.
Inge Kormelink: “CEO én IVF-moederzijn is de sleutel geweest tot het beter begrijpen en helpen van onze patiënten”
Haar persoonlijke ervaring met geassisteerde voortplanting is van vitaal belang geweest bij het vermenselijken van de zorg in de kliniek: “CEO én IVF-moederzijn is de sleutel geweest tot het beter begrijpen en helpen van onze patiënten.”
Geboren in een kleine stad in Nederland en afkomstig uit een familie van ondernemers, heeft Kormelink de kernwaarden van het bedrijfsleven van jongs af aan meegekregen. Haar grootvader richtte tijdens de Eerste Wereldoorlog een klein bouwbedrijf op, dat zich staande wist te houden in twee wereldoorlogen. Na verloop van tijd nam haar vader de leiding van het bedrijf over en breidde het aanzienlijk uit, waarna haar oudere broer deze nalatenschap voortzette. Al op jonge leeftijd leerde zij wat belangrijk is in de zakenwereld. Ze realiseerde zich zo dat “het ware hart van elk bedrijf de mensen zijn, want de menselijke waarde is onmisbaar in alle aspecten van het zakenleven”.
Na een carrière in multinationals die haar naar vijf verschillende landen bracht, kwam Kormelink naar Spanje om een nieuw bedrijfsmodel te ontwikkelen voor een vruchtbaarheidskliniek in Alicante.
In 2022 was Inge Kormelink finaliste voor de Nederlandse Ondernemersprijs Spanje-Manager, een erkenning van haar werk en strategische visie. Momenteel is ze jurylid voor de editie van 2023. Ondanks de uitdagingen die zij als vrouw in het hogere management tegenkomt, is Kormelink trots op haar prestaties en blijft zij zich inzetten voor innovatie en groei bij Tambre.
Haar focus op protocol- en procesontwikkeling heeft de patiëntervaring aanzienlijk verbeterd en een duidelijke en doeltreffende richting voor de kliniek bepaald. Met kwaliteit, technologie, en gepersonaliseerde behandeling als hoekstenen, blijft Tambre onder haar leiding doorgroeien.